De eikelmuis in Limburg: onbekend is onbemind


Koen Bamps, vrijwillig onderzoeker bij Natuurpunt en zot van de eikelmuis, stuurde ons een stukje dat we graag met jullie delen. 

Want, onbekend is onbemind. De dagen lengen, de zon wordt krachtiger en vele planten en dieren ontwaken in de lente.  Ook onze Limburgse eikelmuis zal vanaf april volledig ontwaken na maanden rust. Dan begint een drukke periode van voortplanting en grootbrengen van jongen om in oktober terug in winterslaap te gaan.

Het menu van de eikelmuis

Eikelmuizen zijn vooral in de nacht actief.  Het zijn alleseters: hun dieet bestaat voornamelijk uit insecten zoals sprinkhanen, kevers, spinnen en slakken, maar, afhankelijk van het seizoen, eten ze ook noten, zaden, vruchten, zangvogels, muizen en amfibieën.

De eikelmuis is geen muis

Nee, de eikelmuis is géén muis. Hij is familie van de slaapmuizen, een aparte familie onder de zoogdieren. De naam is dus een beetje ongelukkig gekozen. Deze knaagdiergroep zit eigenlijk tussen de families van de muizen en de eekhoorns in. Hun sierlijke pluimstaart verraadt dit al een beetje, die dient om te balanceren over takken. Ze kunnen, net als eekhoorns, als de beste in struiken en bomen klauteren!

De eikelmuis verdient onze aandacht

Het gaat niet goed met onze eikelmuis. Sinds halverwege vorige eeuw gaat hun aantal sterk achteruit, ook in het buitenland. Daarom werd het zoogdiertje ook in Vlaanderen op de Rode Lijst gezet sinds 2014. Het verdwijnen van zijn habitat of goede leefomstandigheden is één van de belangrijkste oorzaken.

Maar we kunnen het verdwijnen van deze bijzondere slaapmuis nog stoppen, aldus Koen Bamps. Men beseft terug de waarde van kleine landschapselementen die vroeger zo algemeen waren zoals het "boccagelandschap" rond akkers die zorgden voor veilige verbindingen van fauna en flora, erosiebestrijding, bestuiving van gewassen, microklimaat en niet te vergeten het prachtige zicht. Deze elementen terug ruimte geven, biedt om op lange termijn alleen maar voordelen voor iedereen.

Eikelmuizen in Haspengouw

Ook in het mooie Haspengouw met name Borgloon en Heers zijn vandaag nog restpopulaties van eikelmuizen. Zeldzame waarnemingen worden doorgegeven via door enthousiaste vrijwilligers.  

Natuurpunt Studie,  natuurorganisaties, gemeenten, Regionale Landschappen, provincies en ANB zijn belangrijke partners in de strijd voor het behoud van onze eikelmuis. 

Één ding is zeker, als we ons landschap waardevoller maken voor de eikelmuis dan profiteren ook andere fauna en flora mee. Vergeet niet; een gezonde geest en lichaam hangen samen met een mooie, gezonde omgeving.  Elke soort in een belangrijke schakel in de keten. 

Vrijwillig onderzoeker Natuurpunt, Koen Bamps

 

Eikelmuis

De eikelmuis is een vrij forse, bont gekleurde slaapmuis met een lange pluimstaart. In Vlaanderen komt ze voor in de leemstreek en aan de Westkust.

Meest Recente Posts

In de kijker

Ontdek Meer

Inschrijven Nieuwsbrief

Zo word je altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

Bekijk de vorige updates