De lentevuurspin: van 'uitgestorven' naar 'ernstig bedreigd'.


Het INBO, het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek Vlaanderen, geeft het advies om de beschermingsstatus van de lentevuurspin naar 'ernstig bedreigd' om te zetten.

Toen de soort in 2009 werd herontdekt, stond ze officieel geboekstaafd als 'uitgestorven'.  De lentevuurspin komt alleen voor in Noordwest-Europa, waar nog maar een paar populaties zijn. Bovendien was er 2009 geen rode lijst voor spinnen actief in Vlaanderen, waardoor de lentevuurspin ondanks de zeldzaamheid vogelvrij was.

 Met dit nieuw geformuleerd advies zal dat in de nabije toekomst hopelijk anders zijn en hoort een soortenbeschermingsprogramma tot de mogelijkheden. Op die manier kunnen we de inspanningen van de vrijwilligers van Natuurpunt Lommel en de Werkgroep Eresus hopelijk versterken. Maar wat belangrijker is; eindelijk zal de 'panda van Vlaanderen' de erkenning krijgen die ze verdient!

De lentevuurspin in Lommel | Sneak Peek 2022 (uit: Onze Natuur)
 

Hoe redden we de lentevuurspin in Vlaanderen?

 

Advies over de Rode-Lijststatus van de lentevuurspin (Eresus sandaliatus) in Vlaanderen

Het INBO is het onafhankelijk onderzoeksinstituut van de Vlaamse overheid dat via toegepast wetenschappelijk onderzoek, data- en kennisontsluiting het biodiversiteitsbeleid en -beheer onderbouwt en evalueert.

 

De lentevuurspin - Onze Natuur

De lentevuurspin is zo zeldzaam, dat ze bij ons enkel in Lommel voorkomt. Voor de jonge spinnen hun nest verlaten, eten ze hun eigen moeder op ...

Meest Recente Posts

In de kijker

Ontdek Meer

Inschrijven Nieuwsbrief

Zo word je altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

Bekijk de vorige updates