in de krant Het Belang van Limburg: bushcraft - BC Kiewit


In het Belang Van Limburg - Raymond Rutten - Vrijdag 12 april 2024 om 15:58

 

Avontuurlijke kinderen leren hoe ze kunnen overleven in de natuur

Bushcraften oftewel (over)leven in, van en met de natuur. Dat deden enkele jonge avonturiers vrijdag in het natuurdomein van Kiewit. Zij leerden er onder meer vuur maken en eetbare planten opsporen.

“Sinds vorig jaar organiseert Natuurpunt een zogenaamde Snuitwerking, we willen kinderen terug buiten laten spelen en de natuur laten verkennen”, leggen Katleen Bollen en Kathleen Bervoets uit. “Op het grasplein in Kiewit gaan regelmatig wilde snuitdagen door die voor alle bezoekers openstaan. Voor andere activiteiten werken we met inschrijvingen, zoals voor onze bushcraft. Er staan de volgende weken en maanden verschillende workshops gepland. Zo gaan de kinderen onder meer leren hoe ze een katapult kunnen maken en hoe ze met takken en andere natuurmaterialen een schuilhut kunnen bouwen.”

Berkenschors en lisdodde

“Vandaag begint ons bushcraft-avontuur met enkele overlevingstechnieken. Vuur maken bijvoorbeeld. Om vuur te maken heb je fijn hout nodig en dus leren we de kinderen hoe ze met behulp van een mes een stuk hout kunnen klieven om aanmaakblokjes te maken. Uiteraard leren we tegelijk hoe ze op een veilige manier met een mes moeten werken. Verder komt er ook materiaalkennis bij te pas. Berkenschors brandt goed en de pluimen van de lisdodde nog beter, dat leren de bushcrafters vandaag ook. Als ze hun vuurtje aan het branden hebben, gaan we samen op zoek naar eetbare planten zoals het duizendblad, de paardenbloem, de smalle weegbree en het madeliefje. We laten de kinderen verder kennismaken met Obsidentify, een app waarmee ze planten kunnen detecteren. En de eetbare planten verwerken we in de pannenkoeken die we op het einde van de workshop bakken en opeten.”



Dat belooft voor onze Wilde Snuitdagen op 28 april! Op domein Kiewit (link hieronder) kan je die dag veel buitenspelen doen op het grasplein voor ons bezoekerscentrum en op het eiland. Kom gerust langs!

 

Wilde Snuitdag: Bezoekerscentrum Kiewit | Natuurpunt

Meest Recente Posts

In de kijker

Ontdek Meer

Inschrijven Nieuwsbrief

Zo word je altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

Bekijk de vorige updates