Nederlands Kampioenschap Maasheggenvlechten op 10/3


Het Nederlands Kampioenschap Maasheggenvlechten 2024 vindt alweer voor de 18de keer plaats op zondag 10 maart.

Het decor voor deze bijzondere gebeurtenis is Portaal de Vilt aan de Beugenseweg in Oeffelt. Hier zullen maar liefst 55 deelnemende teams strijden om de felbegeerde wisseltrofee genaamd 'de Gouden Hiep ’12. Er zullen meer dan 200 vlechters aan het werk zijn op 10 maart

Wat deze editie heel bijzonder maakt: Natuurpunt Maasmechelen neemt ook deel met het team De Vervlochten Vlechters! 

We wensen  Yannick Krikke, Frederik Bussels, Frank Resseler, Pascal Roomberg en Marit Hendriks van de Weem alvast veel succes!



Zijn Maasheggen ook te vinden in België aan de Maas?

Ja, de Maasheggen zijn niet alleen aan de Nederlandse kant te vinden, maar strekken zich ook uit tot aan de Belgische zijde. Dit unieke landschap, bestaande uit lange rijen eeuwenoude meidoorn- en sleedoornheggen, is een kenmerkend onderdeel van het Land van Cuijk en de Maasvallei. De heggen dienen als perceelafscheidingen en bieden beschutting aan talloze planten, vogels, insecten en kleine zoogdieren. 

Het Maasheggengebied is een waardevol erfgoed dat zowel aan Nederlandse als Belgische zijde wordt gekoesterd. Het ademt de sfeer van historie en vertelt het verhaal van menselijke interactie met het landschap. 

Waarom zijn de Maasheggen zo belangrijk voor de regio?

  1. Landschappelijke waarde: De Maasheggen vormen een karakteristiek landschap in het Land van Cuijk. De heggen bestaan uit dichte rijen struiken en bomen die als natuurlijke afscheiding dienen tussen weilanden en akkers. Ze creëren een uniek en schilderachtig uitzicht dat typerend is voor dit gebied.
  2. Biodiversiteit: De heggen fungeren als ecologische corridors. Ze bieden een leefgebied en beschutting aan talloze planten, vogels, insecten en kleine zoogdieren. De variatie in plantensoorten en de aanwezigheid van oude bomen dragen bij aan de biodiversiteit.
  3. Historische Betekenis: De Maasheggen hebben een lange geschiedenis. Ze werden oorspronkelijk aangelegd om vee binnen de perken te houden en akkers te beschermen tegen erosie. Deze traditionele vorm van landschapsbeheer is door de eeuwen heen bewaard gebleven en vertelt het verhaal van menselijke interactie met het landschap.
  4. Cultuur en Identiteit: De Maasheggen zijn een belangrijk onderdeel van de lokale cultuur en identiteit. Ze vormen een bron van trots voor de gemeenschap en worden geassocieerd met ambachtelijk vakmanschap en duurzaamheid.
  5. Toerisme en Recreatie: Het Maasheggengebied trekt toeristen en natuurliefhebbers aan. Wandelen, fietsen en vogels spotten zijn populaire activiteiten in dit prachtige landschap.

Kortom, de Maasheggen zijn niet alleen een groene oase, maar ook een waardevol erfgoed dat gekoesterd en beschermd moet worden voor toekomstige generaties.

Wat maakt dit evenement zo bijzonder?

Recordaantal deelnemende teams: Voor het eerst in de geschiedenis van dit kampioenschap hebben zich meer dan 55 teams ingeschreven voor de wedstrijd. Dit betekent dat er meer dan 200 vlechters aan het werk zullen zijn op 10 maart. Naast deelnemende teams zijn er ook demonstratieteams die verschillende vlechtstijlen laten zien. 

Maasheggen Kids: Ook voor kinderen is er van alles te beleven in de prachtige Maasheggen. MaasheggenKids.nl biedt een overzicht van alle activiteiten voor kinderen tijdens het evenement. Denk aan een beverexpeditie, het behalen van een dijkwachtersdiploma, wilgentenen vlechten, een workshop macrofotografie met je mobiel, en nog veel meer.

Smaak van de Maasheggen: In de grote tent presenteren zich groenorganisaties die betrokken zijn bij de Maasheggen. Naast IVN de Maasvallei is ook de Smaak van de Maasheggen aanwezig. Dit collectief van ondernemers uit het Land van Cuijk maakt heerlijke streekproducten met ingrediënten uit het UNESCO-gebied. Bezoekers kunnen tijdens het kampioenschap van deze producten proeven.

Waar? De ingang van het wedstrijdterrein bevindt zich aan de Provincialeweg van Oeffelt naar Beugen: Portaal de Vilt. Je kunt langs de Provincialeweg parkeren. Als je op zondag 10 maart vanaf 11 uur komt kijken, zijn de vlechters al een uurtje bezig met het voorbereidend snoeiwerk. Rond 15.00 uur zullen alle ploegen klaar zijn met hun werk.

 

Over de Maasheggen - Maasheggen UNESCO

In het Land van Cuijk, op de grens van Noord-Brabant en Limburg, worden al duizenden jaren gevlochten heggen gebruikt om weilanden af te bake ...

 

NK Maasheggenvlechten 2024 - Maasheggen.nl

Al weer voor de 18de keer organiseert Stichting Landschapsbeheer Boxmeer op zondag 10  maart het Nederlands Kampioenschap Maasheggenvlechten. ...

Meest Recente Posts

In de kijker

Ontdek Meer

Inschrijven Nieuwsbrief

Zo word je altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

Bekijk de vorige updates