Een blik op 2024 van onze voorzitter, Stefan Carolus


In het verleden blijven hangen en doemdenken zijn niet besteed aan de voorzitter van Natuurpunt Limburg. Stefan Carolus houdt zijn blik strak op de toekomst gericht. “ Er ligt werk op de plank, veel werk zelfs, maar we treden de toekomst vol vertrouwen tegemoet. Het is een kwestie van de juiste keuzes maken.”

2024 wordt voor Natuurpunt Limburg en voor onze provincie een belangrijk jaar: er zijn grote veranderingen op til.

Onze regionale vereniging is vooral een ondersteuning voor onze Limburgse Natuurpuntafdelingen en de Limburgse natuur, en daar blijven wij ons met hart en ziel voor inzetten.

Ik ben fier te mogen stellen dat onze werking, die grotendeels is vastgelegd in het meerjarenplan, stilaan zijn vruchten afwerpt. Onze bezoekerscentra draaien op volle toeren, er worden veel activiteiten georganiseerd, onze natuurgebieden staan er, dankzij onze vrijwilligers, steeds beter voor.  In Kiewit is de natuur.winkel is een begrip geworden, ontvangt het Bezoekerscentrum Kiewit heel wat mensen en vinden steeds meer bedrijven en verenigingen de weg naar onze zolderzaal om te vergaderen of om te feesten in de groene omgeving van Domein Kiewit.

In een breder perspectief vind ik het een goede zaak dat Limburg 3 landschapsparken en 2 nationale parken kreeg toegewezen. Het belang van deze parken voor de Limburgse natuur zal nog moeten aangetoond worden, maar ik ben ervan overtuigd dat er versterkende maatregelen zullen komen, die trouwens meer dan nodig zijn.

Het parkenverhaal mag wel niet alleen een toeristisch etiket krijgen, maar moet ook een meerwaarde voor de landschappen en onze natuur betekenen. En daarin zal élke stakeholder zijn verantwoordelijkheid moeten opnemen. Wij als Natuurpunt Limburg zullen ons positief opstellen bij de invulling van deze landschapsplannen.

Erkende landschapsparken: meer informatie

·         Hart van Haspengouw - https://www.hartvanhaspengouw.be

·         Grenzeloos Bocagelandschap - http://www.rlhv.be/landschapspark-grenzeloos-bocagelandschap-parc-paysager-bocage-sans-frontieres

·         Maasvallei - https://www.rivierparkmaasvallei.eu/nl

Erkende nationale parken

·         Nationaal Park Hoge Kempen -  https://www.nationaalparkhogekempen.be/nl

·         Nationaal Park Bosland - https://www.nationaalparkbosland.be/



2024 wordt het jaar van de keuze. In juni hebben we federale, regionale en Europese verkiezingen, in oktober volgen de lokale verkiezingen. Luidt dit jaar het begin in van een tijd met nieuwe machtsverhoudingen? En wat zijn de gevolgen voor de sociale en ecologische situatie?

Bestuurlijk zullen er binnen onze organisatie in Limburg in elk geval ook grondige wijzigingen gebeuren. Ik hoop van harte dat de nieuwe generatie zijn kans grijpt om verantwoordelijkheid te nemen. De natuur heeft hen nodig.

Om de klimaatcrisis en het verlies aan biodiversiteit een halt toe te roepen hebben we daadkrachtige leiders nodig, zowel in ons eigen bestuur en onze organisatie, maar zeker ook politiek op gemeentelijk, provinciaal en Vlaams niveau. Laat ons kiezen voor mandatarissen die ons natuurbeleid gunstig gezind zijn.

Natuurpunt Limburg heeft onlangs een provinciaal memorandum opgesteld met een aantal visies voor het toekomstig beleid.  Dit werd overhandigd aan alle democratische fracties in Limburg. Ook onze afdelingen hebben hun lokale mandatarissen een puntenprogramma overhandigd. Wij hopen dat men eindelijk eens een degelijk milieu- en natuurbeleid zal voeren in de volgende legislatuur.

Natuurpunt Limburg zal zich ook in de toekomst gericht blijven inzetten voor een beter leefmilieu en onze natuur. We willen ons constructief opstellen naar andere stakeholders: een overlegmodel moet er toe lijden dat er minder juridische procedures nodig zijn om onze omgeving te beschermen. Hopelijk hebben onze politici, maar ook de werkgeversorganisaties begrepen dat wij blijven opkomen voor een gezond(er) leefmilieu. Dat is tenslotte in ons aller belang!

Carolus Stefan

Voorzitter Natuurpunt Limburg

Meest Recente Posts

In de kijker

Ontdek Meer

Inschrijven Nieuwsbrief

Zo word je altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

Bekijk de vorige updates