Mooi kerstcadeau voor Natuurpunt Pelt


BRON: Pelt - Mooi kerstcadeau voor Natuurpunt Pelt - Internetgazet 

 Zaterdag 23 december 2023

Het Europese Interreg-bureau heeft Natuurpunt Pelt laten weten dat de subsidieaanvraag voor meerdere investeringsprojecten is goedgekeurd. Het gaat over een aanzienlijke investeringssteun, zegt Eddy Conjaerts van Natuurpunt Pelt: “Samen met de partners van Natuurgrenspark De Groote Heide hadden wij een hele reeks projecten ingediend. Die zijn allemaal goedgekeurd.

Voor Natuurpunt Pelt gaat het over vier mooie en ambitieuze projecten, die zich allemaal in en rond het bezoekerscentrum Hageven situeren.

1. De aanpassing van het Hubert Lehaenpad door het Hageven voor rolstoelgebruikers; andersvaliden en gezinnen met kleine kinderen. Dit 1,5 km lange pad langs de vijvers, het moeras en zandduinen zal bijna volledig heraangelegd worden. Langs het pad komen ook nieuwe, moderne informatieborden. Tevens zal de bekende vogelkijkhut aan de provincievijver grondig vernieuwd worden.

2. Renovatie en herstel van de oude Turfvenroute.  Naast het herstel van dit 5,3 km lange wandelpad zal ook het prachtige, maar niet zo gekende, Turfven zelf een grote onderhoudsbeurt krijgen. Er komen ook nieuwe rust- en picknickplaatsen op dit parcours en nieuwe informatieborden zullen de erfgoedwaarden langs de route belichten.  

3. 27 jaar na de oprichting is het ook tijd voor een grondige renovatie van het bekende bezoekerscentrum "De Wulp" (foto). Dat wordt energiezuiniger maar er komen ook grondige aanpassingen aan het interieur. Het wordt een nog mooiere onthaalpoort voor de bezoekers, met meer comfort, meer ruimte en betere informatievoorziening.  

4. Maar de belangrijkste werken gaan er gebeuren rond het bezoekerscentrum. Heel de omgeving wordt met de hulp van een landschapsarchitect herdacht en hertekend. Er komt een nieuwe, natuur-inclusieve parking voor de auto’s maar vooral ook voor de fietsers. Die zullen een groot verschil merken; zij worden ontvangen als de koningen-onder-de-klanten. En tenslotte wordt ook de tuin heringericht als ‘belevingstuin’, met tal van informatieve en educatieve belevingselementen voor kinderen, en vooral ook mindervalide kinderen.

Het Interreg-project loopt in principe over drie jaar, maar volgens Conjaerts is de ambitie van Natuurpunt Pelt om zeker zolang niet te wachten. ‘Begin 2024 beginnen we meteen met de uitwerking en realisatie van onze plannen. Deze projecten zullen ertoe leiden dat het bezoekerscentrum en de omgeving een nóg mooiere plek worden voor ontmoeting, beleving, informatie en educatie. Met grote aandacht voor de balans tussen natuur en recreatie. Deze steun van Europa is een mooi kerstcadeau voor onze tientallen vrijwilligers, voor onze 430 leden, en voor iedereen die de natuur een warm hart toedraagt.”  

Meest Recente Posts

In de kijker

Ontdek Meer

Inschrijven Nieuwsbrief

Zo word je altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

Bekijk de vorige updates