Genieten van een knallend eindejaarsfeest zonder gedonder.


Dieren houden niet van vuurwerk

2024 staat voor de deur. Ook wij verheugen ons op het naderende einde van het jaar en het begin van een nieuw hoofdstuk.

Maar we vinden het wel belangrijk om even stil te staan bij de impact die onze festiviteiten kunnen hebben op de natuur en de dieren om ons heen. Vuurwerk en luide knallen zijn voor ons een teken van feestvreugde, maar voor de meeste dieren een ware nachtmerrie.

Bovendien is vuurwerk deze oudejaarsavond verboden in de meeste gemeenten, zeker nu er rukwinden worden voorspeld. Je schaadt er niet alleen de natuur mee, maar riskeert dus ook een flinke boete. 

Klik hier om te zien of vuurwerk in jouw gemeente is toegestaan.

Waarom zijn dieren bang voor vuurwerk en harde knallen?

Wilde dieren en vogels in de natuur:

De natuur is een delicate balans van rust en activiteit. Wilde dieren en vogels vertrouwen op hun scherpe zintuigen om gevaar te detecteren en te overleven. Dat heeft de evolutie zo bepaald. Vuurwerk en harde knallen zijn onverwacht en vaak heel luid en doorbreken de natuurlijke harmonie; ze brengen zeker stress en angst teweeg bij dieren en kunnen zelfs gehoorschade veroorzaken. Elk jaar opnieuw laten radarbeelden zien dat vogels opgeschrikt wegvliegen bij vuurwerk. Maar ook voor andere wilde dieren zijn deze onverwachte geluiden een teken van gevaar, waardoor ze in paniek raken en hun natuurlijke leefomgeving ontvluchten.

Huisdieren:

Onze huisdieren, of het nu gaat om honden, katten, konijnen of vogels, ervaren vaak dezelfde angst. Hun gehoor is vaak veel gevoeliger dan het onze, waardoor de explosieve knallen van vuurwerk voor hen oorverdovend zijn. Huisdieren begrijpen niet waar deze harde geluiden vandaan komen, en dat kan intense angst en stress veroorzaken.



Wat kunnen we doen om dieren te beschermen?

Voor wilde dieren en vogels:

1.    Vuurwerkvrije zones: Roep op tot het instellen van vuurwerkvrije zones in natuurgebieden, zodat dieren een veilige plek hebben om zich terug te trekken.

2.    Bewustwording: Informeer je mede-natuurliefhebbers over de impact van vuurwerk op dieren en vraag om een gezamenlijke inspanning om hen te beschermen.

Voor huisdieren:

1.    Binnen houden: Laat je huisdieren binnen tijdens vuurwerkfestiviteiten om ze te beschermen tegen angst en stress.

2.    Veilige schuilplaats: CreĆ«er een veilige plek waar je huisdieren zich kunnen terugtrekken, zoals een comfortabel hoekje met hun favoriete deken en speelgoed.

3.    Afleiding: Zorg voor afleiding, zoals speeltjes of rustgevende muziek, om de aandacht van je huisdier af te leiden van de harde geluiden.

4.    Dierenarts raadplegen: Als je huisdier extreem angstig is, overweeg dan een bezoek aan de dierenarts voor advies over kalmerende middelen of gedragstherapie.



Laten we samen streven naar een feestseizoen waarin we niet alleen onze eigen vreugde vieren, maar ook rekening houden met de kwetsbare wezens die met ons delen in de schoonheid van de natuur. Door bewustwording en actie kunnen we ervoor zorgen dat de vieringen geen nachtmerrie worden voor de dieren die geen stem hebben.

Meest Recente Posts

In de kijker

Ontdek Meer

Inschrijven Nieuwsbrief

Zo word je altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

Bekijk de vorige updates